Keski-Suomen LUMA-keskus vieraili Äänekosken Keskuskoululla

LUMA-KS:n projektikoordinaattori Pirjo Häkkinen vieraili Äänekosken Keskuskoululla loppuvuodesta 2011. Hänen johdollaan oppilaat pääsivät tekemään kokeellista kemiaa ja fysiikkaa.

Äänekosken Keskuskoulu on reilun 600 oppilaan viisisarjainen alakoulu, jonka vahvuutena on vuorovaikutus eri ryhmien välillä. Projektikoordinaattori Pirjo Häkkinen vieraili kuuden koulupäivän aikana koulun kymmenessä eri oppilasryhmässä. Vierailun aiheet liittyivät perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2004 keskeiseen sisältöön Aineet ympärillämme.

Viidesluokkalaiset tutustuivat ensiksi Boylen lakiin kokeellisen työn avulla. Työn tavoitteena oli tutustuttaa oppilaat muuttuvaan paineeseen ja siihen, kuinka se vaikuttaa kaasun tilavuuteen.

Paineen muutoksiin tutustuttiin vaahtokarkkien ja 60 ml:n injektioruiskujen avulla. Ensin mäntä vedettiin pois ruiskusta ja sen jälkeen vaahtokarkki laitettiin injektioruiskuun. Sitten mäntä asetettiin paikoilleen niin, että se kosketti vaahtokarkkia. Ruiskun suuaukko tukittiin peukalolla. Vaihtoehtoisesti tässä voisi käyttää sinitarraa. Sen jälkeen mäntää vedettiin ulospäin ruiskusta ja katsottiin, mitä vaahtokarkille tapahtui.

Tämä toistettiin viisi kertaa samalla vaahtokarkilla. Lopuksi vaahtokarkki poistettiin ruiskusta ja sitä verrattiin pöydällä olevaan vertailuvaahtokarkkiin. Oppilaat pohtivat, miksi ne näyttivät erilaisilta? Samalla heräsi kysymys, onko vaahtokarkkia nyt enemmän vai vähemmän?

Viidesluokkalaiset suhtautuivat vierailuun ja tunnilla tehtyihin kokeisiin positiivisesti, se näkyy myös tunnilta kerätyistä palautteista.

“Kiva, että kävit esittelemässä luokassamme erilaisia kemian asioita. Se oli mahtava kokemus. Päällimmäiseksi jäi mieleen nestemäinen typpi, joka helmeili luokan lattialla. Myös vaahtokarkin suurentaminen paineen avulla oli ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Boylen laki oli kiinnostava. Kiitos, että jaksoit opettaa sen meille. Olisin toivonut, että olisit voinut opettaa kemiaa kauemmin kuin tunnin.”

“Mikään ei ollut tylsää. Se muistiin kirjoittaminen ei ollut kovin hauskaa, mutta opinpahan jotain uutta.”

“Oli kivaa, kun puristettiin vaahtokarkki. Myös oli kivaa se ilmapallokoe.”

Tunnin päätteeksi Häkkinen näytti, mitä banaanille ja ilmapallolle tapahtuu nestetypessä. Oppilaat ihmettelivät banaanin “kiehumista” eli jähmettymistä. Lisäksi heidän oli vaikea käsittää, että vedeltä näyttävä nestetyppi on niin kylmää kuin -196 °C. Demon tekemisessä huomioitiin hyvin työturvallisuusasiat.

“Mielestäni ihmeellisin asia oli se, kun banaani upotettiin nestemäiseen typpeen ja se näytti ja kuulosti siltä kuin banaani olisi kiehunut, mutta se jäätyi.”

Teksti: Pirjo Häkkinen ja Piia Pölkki.


Vaahtokarkki ruiskussa -työn alkuperäinen lähde: www.terrificscience.org.