LUMA-keskus Lappi sijaitsee Rovaniemellä Lapin yliopistossa. Toiminta-alueemme on koko Lappi ja toimimme osana LUMA-keskus Suomi –verkostoa.
Toimimme kasvatustieteiden tiedekunnan sisällä, mikä mahdollistaa monipuolisen yhteistyön luokanopettajakoulutuksen kanssa. Esimerkiksi LUMA-työpajojen pitäminen on sisällytetty luokanopettajaopiskelijoiden opintoihin opetussuunnitelmatasolle asti. Luokanopettajaopiskelijoiden monialaisiin opintoihin kuuluvan ympäristöopin kurssin suoritukseen sisältyy LUMA-työpajojen vetämistä oppilasryhmille. Joka kevät kurssin opiskelijat pääsevät pitämään pareittain kaksi työpajaa joko kouluilla, yliopiston tiloissa, tai etänä verkkoyhteyksillä. Tänä keväänä tässä toiminnassa oli mukana yli 1000 lasta ja 100 aikuista kasvattajaa, opettajaa tai muuta henkilökuntaa.
Laadun ja riemun kautta arvokkaita kontakteja
Opiskelijat saavat opintojensa aikana käsityksen LUMA-toiminnasta, kokemuksen oppijoiden riemusta ja oppimisen ilosta työpajoja pitäessään sekä arvokkaita kontakteja kouluihin ja opettajiin. Lisäksi opiskelijoille on tarjolla LUMA-kerhot kurssi, jonka puitteissa toteutetaan työpaja-, kerho- ja leiriohjausta. LUMA-kerhojen ja työpajakiertueen toteutuksessa luokanopettaja-alan koulutus mahdollistaa laadukkaan toiminnan toteuttamisen ja antaa arvokasta LUMA-kokemusta tulevia työtehtäviä varten opiskelijoille.
Monialaista menestystä ja yhteistyötä Lapissa
Teemme myös muuta yhteistyötä eri tiedekuntien ja toimijoiden kanssa. Hyvä esimerkki on menestyksekäs LUMA-paja, Maagiset mustikat -opetusmateriaali, jossa yhdistyy pedagogisesti laadukkaasti sekä taiteen, matematiikan että kemian sisällöt. Materiaalin on tehnyt Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen opiskelija Anniina Jokitalo. Yhdistimme myös laajasti korkeakouluyhteisömme osaamista tieteen, taiteen ja teknologian alueilta nuorille suunnatulla TTT-leirillä. Leiristä kerrotaan lisää sometileillämme @lumakeskuslappi.
Lapin yliopiston kasvatustieteen opiskelijat osallistuivat erään suomalaisen peliyrityksen Äiti Maa -lautapelin sisältösuunnitteluun opintoihin kuuluvan kurssin puitteissa LUMA-toimijamme ohjaamana. Syksyllä 2023 markkinoille tullut koko perheen lautapeli lisää ympäristötietoutta, antaa käytännön vinkkejä kestävämmistä valinnoista ja rinnakkaiselosta luonnon ja eläinkunnan kanssa. Peli on lainattavissa ryhmille LUMA-keskus Lapin lainavälinepalveluiden kautta.
Kirjoittaja(t):
Pieti Tolvanen, johtaja, LUMA-keskus Lappi (Lapin yliopisto)
Teppo Kuusela, LUMA-koordinaattori, projektipäällikkö KEMU-hanke, LUMA-keskus Lappi (Lapin yliopisto)
Jemima Unger, viestinnän asiantuntija, LUMA-keskus Suomi (Helsingin yliopisto)
Kirjoitus on osa LUMA-keskus Suomen blogisarjaa: Valtakunnalliset innostavat LUMA-mallit. Jokainen valtakunnallinen LUMA-keskus esittelee oman idean tai mallin valtakunnallisessa juttusarjassa vuonna 2024.
Lisätiedot:
Linkki LUMA-keskus Lappi.
Linkki maagiset mustikat materiaaliin.
Linkki juttuun Äiti Maa pelistä.
Aikaisemmat sarjan julkaisut:
- Osa 1 – Monialaista oppimista ja innostusta Aalto-yliopisto Juniorilla
- Osa 2 – Tutkijat vierailevat lukioissa – Oulun yliopiston LUMA-keskus edistää yhteistyötä
- Osa 3 – Päijät-Häämeen LUMA-keskus satsaa kuntayhteistyöhön – kestävä kehitys painopisteenä
- Osa 4 – Resurspersonerna i Skolresurs – en ovärdelig del av vår verksamhet
- Osa 5 – Koulukiertueita ja kirjastoyhteistyötä – LUMA-keskus Pohjanmaa edistää tiedekasvatuksen tavoitettavuutta