Kofeiinittoman kahvin valmistus

Miten kahvista saadaan kofeiinitonta? Kofeiini on vesiliukoista, joten onnistuuko poisto vedellä, pakastekuivauksella? Onko se mahdollista kotikonstein?

Kofeiinin poistamiseen käytetään eri menetelmiä. Niistä on kirjoitettu kymmenisen patenttia.

Yksinkertaisin tapa on aktiivihiilikäsittely. Papuja liotetaan ensin vedessä, jolloin kofeiini ja muut kahvin sisältämät aineet siirtyvät liuokseen. Sitten pavut poistetaan ja lisätään aktiivihiili. Aktiivihiileen tarttuu kofeiinin lisäksi myös makuaineita. Aktiivihiili suodatetaan pois ja liuos haihdutetaan pieneen tilavuuteen.

Teollisuudessa yleisesti käytetty tapa on hiilidioksidiuutto. Hiilidioksidi on ylikriittisessä tilassa, eli paine ja lämpötila ovat yli hiilidioksidin kriittisen pisteen (7 MPa, 31 °C).

Kofeiini voidaan myös uuttaa orgaanisilla liuottimilla, kuten etyyliasetaatilla. Se on vähemmän myrkyllinen yhdiste verrattuna aiemmin käytettyihin aromaattisiin ja halogenoituihin hiilivetyihin.