Miksi typpihappo värjää ihon ja muutkin valkuaisainetta sisältävät aineet keltaiseksi? Mikä reaktio siinä tapahtuu?
Proteiinit ovat pitkiä aminohappoketjuja. Ketjuissa voi olla kiinnittynyt toisiinsa jopa tuhansia aminohappomolekyylejä peptidisidoksin. Luonnon tärkeimpiä aminohappoja on 20 erilaista.
Väkevä typpihappo tosiaan värjää sormien ihon proteiinit keltaisiksi. Ilmiö on havaittavissa kaikissa proteiineissa. Värjäytyminen johtuu tyrosiini-nimisestä aminohaposta. Typpihappo nitraa tyrosiinin fenyyli-renkaaseen nitroryhmän. Tämä pieni lisäys tekee nitratusta tyrosiinista keltaisen.
Yhdessä aminohappoketjussa voi olla kymmeniä tyrosiinitähteitä, ja aminohappoketjuja voi olla satojatuhansia yhden typpihappopisaran alueella. Siksi väri näkyy voimakkaan keltaisena