Tiedekerhot ja teknologiakerhot

Tiedekerhoissa opitaan hauskalla tavalla! Järjestämme tiedekerhotoimintaa eri ikäisille ja eri aiheista kiinnostuneille lapsille ja nuorille. Toiminnan tavoitteena on tarjota onnistumisen elämyksiä sekä innostaa LUMA-aineiden pariin. Pyrimme pitämään kerhotoiminnan hinnan mahdollisimman alhaisena, jotta mahdollisimman monet pääsisivät osallistumaan kerhoihimme. Tutustu oman alueesi kerhotoimintaan ottamalla yhteyttä sinua lähimpänä sijaitsevaan LUMA-keskukseen.

Virtuaalitiedekerhot

Monien virtuaalisten tiedekerhojen materiaalit ovat jatkuvasti hyödynnettävissä! Virtuaalikerhot mahdollistavat pitkäjänteisen harrastamisen LUMA-tieteiden parissa myös niille, jotka eivät pääse osallistumaan perinteisiin kerhoihin. Virtuaalisiin kerhoihin voi osallistua kotoa tai vaikka koulun iltapäiväkerhosta.

Innostu tutkimaan iltapäiväkerhossa!

LUMA-keskus Suomi -verkosto järjesti syyskaudella 2024 yhteisen etätiedekerhon. Kerholähetykset on kuvattu vuorotellen Jyväskylästä, Rovaniemeltä, Turusta, Helsingistä, Lappeenrannasta, Vaasasta ja Joensuusta. Osa kerhokerroista oli kaksikielisiä ja näihin kerhokertoihin tarjolla on myös ruotsinkieliset työohjeet.

Iltapäiväkerhon tehtävät on suunnattu lapsille alakoulun luokilla 1.–2. Kerhokerta koostuu työohjeesta ja tallenteesta.

Iltapäiväkerho eka- ja tokaluokkalaisille etäyhteydellä

Innostu tutkimaan iltapäiväkerhossa!

ZAU-virtuaalikerhot muodostuvat kuudesta innostavasta ja oivaltavasta kerhokerrasta, jotka on sisällöiltään suunniteltu tukemaan tutkimisen taitojen kehitystä sekä innostamaan alakoulukäisiä lapsia perheineen luonnontieteiden ja teknologian aktiviteettien pariin. Kerhot muodostavat monipuolisen kokonaisuuden, mutta kerhovideoita on mahdollista hyödyntää myös yksittäin esimerkiksi etäopetuksen tai virtuaalisen kerhotoiminnan toteuttamisen tukena. 

ZAU-virtuaalikerho

Virtuaaliseikkailu ötököiden maailmassa

Oukka ja Riikkinen ovat pikkiriikkisiä ötököitä. Ne asuvat Mahdottoman Suuren Puun juurella. Olet ehkä joskus kävellyt niiden ohi, ehkä jopa nähnyt niiden puuhailevan ötökkäaskareitaan Puun juurella. Tänään pääset auttamaan Oukkaa ja Riikkistä. Ne ovat nimittäin saaneet tehtäväkseen kartoittaa ympäröivää maailmaa sekä Mahdottoman Suurta Puuta.

Tiedekerho on suunnattu erityisesti 6–9-vuotiaille ja se perustuu Gaudeamuksen ja Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen lastenkirjasarjaan. Monitieteisessä tiedekerhossa tutustutaan hauskalla tavalla luonnon monimuotoisuuteen tarinan pohjalta.

Vir­tu­aa­li­seik­kai­lu ötö­köi­den maa­il­mas­sa

Tiedetemput

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen Tiedetempuissa tutkitaan ja kokeillaan näyttäviä luonnontieteiden ilmiöitä arkipäiväisten välineiden avulla. Tiedetemput koostuvat yksittäisistä tempuista sekä virtuaalitiedekerhosta, jossa voit suorittaa viikoittain ilmestyviä uskomattomia kokeita omaan tahtiin kotona tai koulussa. Mikäli innostut tekemään kaikki 10 tiedetemppua, voit hakea diplomia suorituksesta sivulla olevien ohjeiden avulla.

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen Tiedetemput

Mathversum

Mathversum on Summamutikka-tiedeluokan kehittämä ja ylläpitämä virtuaalinen matematiikkakerho. Kerhossa pyritään löytämään vastauksia kysymyksiin, kuten mihin matematiikkaa tarvitaan, missä matematiikkaa käytetään, mitä hyötyä matematiikasta on ja mistä matematiikkaa löytyy?

Jokaisen kerhokerran alussa kerrotaan kerhon aiheesta sekä annetaan ohjeet oman tutkimuksen suorittamiseen. Tutkimustuloksista voit raportoida jättämällä kommentin omalla nimelläsi tai nimimerkilläsi varustettuna.

MathVersum-virtuaalimatematiikkakerhot
Katso MathVersum-kerhon kerrat YouTubessa

Pikku-Jipot-virtuaalitiedekerhot

Pikku-jipot virtuaalikerhossa harrastamaan pääsevät alle kouluikäiset! Kerhoissa tutustutaan luonnontieteisiin, matematiikkaan ja teknologiaan leikin ja hauskojen tutkimuksien kautta. Keskiössä ovat oivaltamisen ilo ja tekemisen riemu. Kerhossa sovelletaan tunneoppimisen periaatteita.

Katso Pikku-Jipot -virtuaalikerhon kerrat YouTubessa

StarT GoEdu! -tiedekerho

Virtuaalinen tiedekerho StarT GoEdu! innostaa havainnoimaan ympäristöä ja tekemään omia tutkimuksia. Virtuaalikerhon tehtävät on suunnattu 3.-7.-luokkalaisille, mutta myös muun ikäiset voivat osallistua kerhotoimintaan.

Aiheena kerhovideoilla ovat StarTista tutut teemat mm. matematiikka ympärillämme, hyvinvointi ja terveys sekä tähdet ja avaruus. Kerhossa rakennamme pienoismalleja, teemme tutkimusmatkan roskakoriin sekä ohjelmoimme oman pelin. Jokaisella kerhovideolla annetaan ohjeet oman tutkimuksen tekemiseen. Tutkimuksen toteutuksen ja laajuuden saa valita itse. Tervetuloa mukaan!

StarT GoEdu! -virtuaalitiedekerhot
Katso StarT GoEdu! -kerhon kerrat YouTubessa

Haluatko perustaa oman kerhon?

Seuraavista linkeistä löydät tukimateriaalia kerhojen perustamiseksi:

  • Matikka-akatemia (luokiolaisten ja yläkoululaisten matematiikkakerhoon harjoitustehtäviä ratkaisuineen)
  • Pulmaario-pajakonsepti (matematiikan ja ohjelmoinnin haasteita ja pulmia 9 – 13-vuotiaille, materiaalit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi)
  • StarT-materiaalipankki (ideoita monitieteisten projektitöiden toteuttamiseen varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle)