Mahtavaa matematiikkaa

Mahtavaa matematiikkaa on TEK:n tempaus, jolla halutaan nostaa esiin matematiikkaa monipuolisesti. Mahtavaa matematiikkaa -päivää vietetään jälleen 3.11.2022 ja LUMA-keskus Suomi -verkosto on mukana tarjoamalla ohjelmaa koko viikon ajan. Tutustu päivittyvään listaukseen tällä sivulla ja tule mukaan mahtavalle matkalle matematiikan maailmaan!

Virtuaaliluennot opettajille

Virtuaaliluennot

Kohti kymmenjärjestelmää – ja sen yli! -verkkowebinaari ke 2.11. klo 15

LUMATIKKA järjestää ainutlaatuisen tilaisuuden tulla kuuntelemaan innostavien kouluttajakonkarien Maarit Laitisen (KM, LO) ja Tuula Pesosen (KM, EO) webinaaria Kohti kymmenjärjestelmää ja sen yli. Webinaari käy läpi havainnollistavalla tavalla kymmenjärjestelmää, perustana matematiikan ymmärtämiselle ja oppimisen polulle. Keskiössä on erityisesti esi- ja alakoulun opetus, mutta tilaisuus on avoinna ihan kaikille muillekin aiheesta kiinnostuneille. 

Webinaari pidetään Mahtavaa matematiikkaa -teemaviikolla ke 2.11. klo 15–16.30 ZOOM:ssa. Koulutus on osallistujille maksuton eikä ole sidoksissa LUMATIKKA-kurssin suorittamiseen. Ilmoittautumistakaan ei tarvitse tehdä – riittää siis tulla vain paikalle! Suosittelemme kuitenkin ennakkovalmistautumaan ottamalla lähettyville mahdollisesti työpaikalta tai kotoa löytyvät kymmenjärjestelmävälineet, jotta pääsee itsekin heti webinaarin aikana kokeilemaan käytännössä havainnollistuksia. 

Lue lisää ja klikkaa itsesi webinaariin.

Miten tietokone laskee?

LUMA-keskus Saimaan koordinaattori Leena Ikosen videoluento binäärimatematiikasta, eli nollien ja ykkösten matematiikasta – ainoista numeroista, jotka tietokone ymmärtää. Nappaa videolta vinkit ja esimerkkitehtävät siihen, miten binääristä matematiikkaa voi opettaa eri asteilla.

JoMahtavaa matematiikkaa -webinaari

Milloin: Maanantaina 31.10. klo 18 – 19
Missä: Zoomissa
Kenelle: Varhaiskasvatuksen kasvatus- ja opetushenkilöstö, esiopettajat, peruskoulun opettajat, lukio-opettajat, erityisopettajat
Mahtavaa matematiikkaa -teemaviikon kunniaksi virtuaalikurkkaus Joustavaan matematiikkaan -verkkotäydennyskoulutusten koukuttaviin sisältöihin!

Klikkaa itsesi Zoom-linkistä mukaan tapaamaan JoMa-guruja ja tule koeponnistamaan kehuttuja kursseja sitoumuksetta.

Lue lisää.

Matematiikka-aiheisia tapahtumia

Matematiikkatapahtumia

Geometriaa origameilla -virtuaalityöpajat 2.11.3.11.

Aalto Juniorin matikkateemaiset työpajat on suunnattu etenkin 5.6. luokille. Työpajassa tutustutaan geometrisiin muotoihin ja yhdistetään taidetta ja matematiikkaa origamien avulla.Valittavanasi on kuusi työpajaa 2.11.3.11.

Tutustu työpajoihin  tarkemmin ja ilmoittaudu mukaan Aalto Juniorin sivuilla.

Täynnä: Tiede-Halloween lapsille perheineen 3.11.

Tervetuloa Junior Universityn järjestämään Tiede-Halloween -tapahtumaan LUT-yliopiston Lappeenrannan kampukselle koko perheen voimin! Tapahtumassa torstaina 3.11. klo 1719 on Halloween-henkistä toimintaa, kuten kauhukemiaa ja kummituskoodausta, sekä pientä tarjoilua ja mukavaa yhdessäoloa. 

Tilaisuus on tarkoitettu alakouluikäisille lapsille vanhempineen (hieman nuorempi sisarus voi myös osallistua vanhemman valvonnassa). Lapsi voi osallistua myös isovanhemman, kummin tai muun oman aikuisen kanssa.

Lue lisää

Matematiikkakerho yläkoululaisille 31.10. alkaen

Millainen on hyvä salasana? Miten tilastoilla voidaan vääristää tietoa? Miten todennäköisyyttä voi käyttää hyväksi esimerkiksi lautapeleissä? Muun muassa näihin kysymyksiin haetaan vastausta maanantain matematiikkakerhossa 31.10. alkaen.  

Maksuton kerho kokoontuu maanantaisin klo 1718 Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Kerho koostuu kuudesta kerhokerrasta alkaen 31.10. ja päättyen 5.12. Kerho on suunnattu yläkoululaisille. Kerho-ohjaajina toimivat yliopisto-opiskelijat osana Tiedekasvatuskurssia. Tarkempi ohjeistus lähetetään huoltajille n. viikko ennen kerhon alkua. 

Ilmoittaudu kerhoon Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen sivuilla.

Matematiikan ja ohjelmoinnin opintokäynnit

Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen tiedeluokka Summamutikka järjestää matematiikkaan painottuvia virtuaalivierailuja varhaiskasvatuksesta lukioon. Katso myös Tietojenkäsittelytieteen tiedeluokka Linkin opintokäynnit ohjelmointiin liittyen.

Tutustu tarkemmin Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen sivuilla

Materiaaleja matematiikan opetukseen

Matematiikkamateriaaleja

Murtolukumysteeri
Tämä oppimateriaali tarjoaa innostavan ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisen tehtäväkokonaisuuden murtolukujaksoon vuosiluokilla 5–7. Oppimateriaalin avulla murtolukuja voi käsitellä oppilaiden kanssa mukaansatempaavan murtomysteeritarinan kautta. Tarina kuljettaa oppilaat tamperelaisiin nähtävyyksiin ja kohteisiin ratkomaan mysteerin murtoja. Viisiosainen tehtäväpaketti on suunnattu ensisijaisesti käytettäväksi kunkin murtolukuihin liittyvän asiasisällön kokoavaan harjoitteluun.

Mysteereillä maustetun oppimateriaalin keskeisinä aihesisältöinä ovat sekalukujen muuntaminen murtoluvuiksi, laventaminen ja supistaminen, murtolukujen yhteen- ja
vähennyslasku, murtolukuihin liittyvät mittayksikkömuutokset sekä murtolukujen kertominen ja jakaminen kokonaisluvulla. Sekalukujen muuntamisen tueksi on laadittu murtolukukortit, jotka löytyvät materiaalipaketin lopusta liitteenä. Ratkaise, kuka onkaan syyllinen!

Lue lisää ja lataa itsellesi materiaali.

Arduino-paketti yläkouluun ja lukioon
Tämä materiaali on tehty LUMA-keskus Suomen sekä kehittäjäkoulujen kanssa yhteistyössä lukuvuoden 2021-2022 aikana. Materiaalia kehitettiin koulujen toiveiden pohjalta ja kehittämisyhteistyö jatkuu edelleen.

Paketista julkaistaan kesän 2022 LUMA-päivien yhteydessä versio, jota tullan myöhemmin täydentämään. LUMA-keskus Suomen sivuilta löytyy koko materiaali
käyttövalmiina PDF-tiedostona ja lisäksi siellä on linkki kehitysversioon. Paketti sisältää opettajan ja ohjaajan versiot.

Löydät Arduino-paketin materiaalit myös GitHubista.
Lue lisää ja lataa itsellesi materiaali.

Matematiikkataikatemppuvideot
Matikkataikuri Martti Sirén esittelee kiehtovia matikkatemppuja! Videosarja on tuotettu innostamaan kaiken ikäiset matematiikan pariin. Temppuja voitte kokeilla käytännössä luokan kanssa ja miettiä sen periaattetta. Videon lopuksi tempulle annetaan selitys.

Tutustu videoihin Lounais-Suomen LUMA-keskuksen sivuilla

Juniversityn Virtuaali-Tiedepysäkit alakoululaisille
Virtuaali-Tiedepysäkit sisältävät lyhyitä videomuotoisia ohjeita pienistä tiedekokeista ja tutkimuksista. Mitään erityisiä välineitä ei tarvita, vaan videoilla käytetään kotoa löytyviä ja helposti saatavilla olevia materiaaleja. Pysäkit on jaoteltu oppiaineiden mukaisesti ja valikoimasta löytyy myös matematiikka-aiheisia videoita, kuten origamihatun taittelu ja salakirjoitustehtävä.

Tutustu Virtuaali-Tiedepysäkeihin

Projektioppiminen matematiikassa -projektipankki
Projektipankki on luotu osana LUMA SUOMI -ohjelman Projektioppiminen-kehittämishanketta. Projektit on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille, mutta osa soveltuu myös ylöspäin eriyttävänä materiaalina 5.6.-luokkalaisille.

Nappaa projektipankista vinkit talteen matematiikan projektioppimiseen

Juniversityn virtuaaliset LUMATE-lähettiläät yläkouluun
LUMATE-lähettilään tehtävänä on innostaa tulevaisuuttaan suunnittelevia nuoria matematiikan, fysiikan ja kemian opiskeluun ja kertoa osaamisen hyödyistä riippumatta oppilaiden suunnitelmista tai tavoitteista peruskoulun jälkeen. Noin puolen tunnin mittaisen virtuaalivierailun videon lisäksi on laadittu myös 45 minuutin tuntisuunnitelma, jossa riittää pohdittavaa pidemmällekin oppitunnille.

Varaa nyt LUMATE-lähettilään virtuaalivierailu

Aalto Juniorin Kokeile kotona-sivu
Sivulta löydät innostavia tiede- ja taidetöitä, joita voit kokeilla itse kotona. Töitä löytyy varhaiskasvatuksesta lukioon. Valikoimasta löytyy myös matematiikka-aiheista tekemistä. Kokeilisitko vaikka Hyperbolista virkkausta tai Geometriaa origameilla?

Tutustu Kokeile kotona -materiaaleihin
Du kan Prova hemma också på svenska

Matematiikan tiedeluokka Summamutikan materiaalipankki
Materiaalipankkiin on koottuna yli 100 erilaista toiminnallisen matematiikan tehtäväkokonaisuutta varhaiskasvatuksesta lukioon. Ideoita löytyy kaikille asteille ja ideoita voi hakea myös teema- tai luokka-astekohtaisesti tai hakusanoilla. Tehtävät on kirjoitettu pääosin opettajan ohjeina. Summamutikka on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskusta.

Vieraile Summamutikan materiaalipankissa

Summamutikan Mathversum-virtuaalikerho
Kerhon videot ja materiaalit on suunnattu yläkoululaisille. Kerhossa pohditaan muun muassa sitä mihin matemaiikkaa tarvitaan ja mihin sitä käytetään, mistä kaikkialta sitä löytyy ja mitä hyötyä siitä on. Summamutikka on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskusta.

Osallistu Mathversum-virtuaalikerhoon

LUMATIKKA-täydennyskoulutusohjelman materiaalit ja verkkokurssit
LUMATIKKA tarjoaa täydennyskoulutusta matematiikan parissa työskenteleville varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Teoreettisen tiedon lisäksi kurssit tarjoavat paljon käytännön opetusmateriaalia matematiikan opetuksen tueksi. Ohjattuja kursseja voit suorittaa vielä 13.11. Tutustu niiden lisäksi esim. LUMATIKAN YouTube-kanavan videoihin.

Tutustu matematiikkavideoihin YouTube-kanavalla
Osallistu LUMATIKKA-verkkokursseille

Joustavaan Matematiikkaan -verkkokurssit
hankkeessa on tarjolla verkkokursseja opettajille varhaiskasvatuksesta lukioon keskittyen joustavan matemaattisen ajattelun taitojen tukemiseen. Tulevaisuudessa tarvittavissa matematiikan taidoissa korostuvat juurikin joustava ajattelu ja kyky toimia tehokkaasti uusissa tilanteissa.

Osallistu JoMa-verkkokursseille

Itä-Suomen yliopiston Mahtavaa matematiikkaa -teemasivu

Tälle sivustolle on kerätty yliopistomatematiikassa esiin tulevia tuloksia, joille tunnetaan oivaltava ja usein geometriseen päättelyyn nojaava perustelu. Tällaiset matemaattiset tulokset ovat helposti ymmärrettäviä, vaikka niiden analyyttiset todistukset ovatkin usein monimutkaisia ja vaativat runsaasti pohjatietoja. Materiaali on pyritty esittämään niin, että lukija löytää mielenkiintoisia yksityiskohtia taitotasosta riippumatta.

Tutustu teemasivustoon.

Tehdään yhdessä koko Suomeen mahtava matematiikkasyksy!

Teemapäivän kotisivut mahtavaamatematiikkaa.fi kokoaa eri toimijoiden tuottamat materiaalit ja syksyn aikana järjestämät tapahtumat yhden sivun alle. Kuka vain voi ilmoittaa sivulle oman matikka-aiheisen tapahtumansa.

Kutsumme myös kaikki Suomen koulut ja päiväkodit järjestämään Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivän ympärillä ohjelmaa omassa oppimisyhteisössä! Apuna suunnittelussa voit vapaasti käyttää yllä lueteltuja ja tempauksen kotisivulta löytyviä ideoita ja materiaaleja. Jaa teemapäivän tunnelmia somessa käyttäen aihetunnistetta #mahtavaamatematiikkaa. Jos innostut kokeilemaan opetusmateriaalejamme, niin merkitse meidät julkaisuun @lumasuomi.