Tällä sivulla opit GeoGebran käytön perusteet ja kuulet lisää ohjeita sen erilaisista käyttötavoista matematiikan opetuksessa ja opiskelun tukena. Opetusmateriaali on videomuodossa ja se on tuotettu osana vuonna 2015 toteutettua hanketta. Koulutus koostuu kahdesta osiosta, joista ensimmäisessä perehdytään ohjelmiston perusteisiin ja toisessa sen soveltavaan käyttöön opetuksessa.
GeoGebra on vuorovaikutteinen matematiikkaohjelmisto opetuskäyttöä varten. Se soveltuu matematiikan opetuksen tueksi alakoulusta yliopistoon. Ohjelmalla voi opiskella perusmatematiikkaa luomalla ja tutkimalla itse tai tutkimalla Geogebralla luotuja vuorovaikutteisia nettisivuja. GeoGebra on tehty Java-ohjelmistolla ja se on käännetty lukuisille kielille, myös suomeksi. GeoGebralla funktioiden piirtäminen käy helposti ja havainnollistaminen on helppoa.
GeoGebra -ohjelmiston perusteet
GeoGebran asentaminen ja päivittäminen
Tällä videolla opastetaan, miten voit asentaa GeoGebran omalle koneella ja miten olemassa olevan ohjelmiston voi päivittää uusimpaan versioon.
Geometriset kuviot. GeoGebran piirtoalue ja työvälineet
Videolla tutustutaan GeoGebran piirtoalueeseen ja perustyövälineisiin.
Tällä videolla opit, miten GeoGebralla voi piirtää kuvioita ja miten kuvan saa vietyä tekstitiedostoon.
Tällä videolla tutututaan geometrisen harppi-viivain konstruktion tekemiseen GeoGebrassa. Esimerkiksi on valittu annetun kulman puolittaminen harpilla ja viivaimella.
Funktioita. Syöttökenttä ja liukukytkin
Videolla tutustutaan syöttökentän käyttöön ja funktioiden kuvaajien piirtämiseen. Katsotaan myös liukukytkimen toimintaa.
Videolla näytetään, miten piirtoalueen asetuksia voi muuttaa.
Tasogeometriaa. Näytä/piilota-valintaruutu ja ABC-teksti
Videolla tehdään käytetään GeoGebraa kulman suuruuden arviointiin. Esiteltyä työtä voi käyttää esimerkiksi oppitunnin alussa opettajajohtoisena demona.
Videolla esitellään kaksi tasogeometrian GeoGebra sovelmaa, jotka rakentuvat opettajajohtoisina demoina tyhjältä työpöydältä.
GeoGebran mahdollisuudet matematiikan opetuksessa
Tutkimustehtäviä. Kuvan lisääminen piirtoalueelle
Käsitteiden havainnollistaminen. Jälki, tekstikenttä ja painike
Vaiheittainen esittäminen. Piirroksen vaihe
Tilastoja ja todennäköisyyslaskentaa. Laskentataulukko ja todennäköisyyslaskuri
- Yhden tilastollisen muuttujan tunnusluvut
- Kahden muuttujan välisen riippuvuuden analysointi
- Todennäköisyysjakaumat