StarT ja LUMA-keskus Suomi ovat haastaneet kaikki suomalaiset osana juhlavuoden Suomi 100-ohjelmaa toteuttamaan Suomen lippuja yhdessä. Haasteeseen on voinut ottaa osaa kahdella tavalla: lähettämällä kuvan tai videon innovatiivisimmasta tai suurimmasta Suomen lipusta.
Lippuja on toteutettu tämän vuoden aikana ympäri Suomea ja niistä huokuu hienoa Suomi-henkeä sekä iloa ja rohkeutta heittäytyä mukaan juhlistamaan yhteistä isänmaatamme. Ansioituneimpia lippukuvia ja -videoita sai jokainen lähettää ystävilleen ja tuttavilleen itsenäisyyspäivän tervehdyksinä.
Yhdessä suurin Suomen lippu -haaste heitettiin kunnille ja kuntalaisille. Lippuja toteutettiin omissa tapahtumissa sekä osana muuta kunnassa tai kouluissa järjestettävää Suomi 100- tapahtumaa. Kuntien edustajina ja lipun toteutuksen järjestäjinä oli niin kouluja kuin opiskelijajärjestöjä.
Suurimman lipun toteutti Kokemäen kaupunki (katso lippuvideo). Lipun tekemisestä vastasi Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry Pitkis-Sportin iltajuhlassa 5.7.2017 vierailupäivän päätteeksi. Kyseinen lippu on uutisoitu jo aiemmin maailmanennätyksenä. Valkopaitaiset leiriläiset ottivat väliinsä sinisiin pukeutuneet vanhemmat ja kokemäkeläiset. Yhteensä 22 x 36 m lipussa oli 2372 ihmistä.
Parhaiten modernia teknologiaa kuntahaasteessa hyödynnettiin Jyväskylän suurimmassa lipussa (katso lippuvideo). Molemmat kunnat LUMA-keskus Suomi palkitsee ilmaisella veso-koulutuksella ilmiöpohjaisen ja eheyttävän opetuksen toteuttamiseen oman kunnan kouluissa.
Innovatiivisimmassa lippukisassa on lippuja toteutettu modernia tai vähemmän modernia teknologiaa käyttäen, mistä tahansa materiaalista, vaikka myös esim. liikkuen, tanssien tai laulaen. Innovatiivisimpana lippuna palkittiin Aalto-yliopistossa, professori Ilkka Tittosen johtamassa tutkimusryhmässä, Nikolai Chekurovin prosessoima pienin Suomen lippu (katso video). Lippukuvan alalaidan mittaskaala 2µm on millimetrin viidessadasosa. Toisin sanoen lipun pituus on suurinpiirtein millimetrin kahdessadasosa.
StarT on LUMA-keskus Suomi -verkoston järjestämä toimintamalli, jonka tavoitteena on innostaa ja tukea lasten ja nuorten luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian harrastuneisuutta sekä tukea uusien opetussuunnitelmien mukaisten monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteuttamista varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Suomen lippu -haaste on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.