KvarkenSat on pohjalaismaakuntien ja Västerbottenin yhteinen piensatelliitti, joka tuo avaruuden ja avaruusdatan lähelle. Hankkeen osana tietoa satelliiteista ja niiden hyödyistä levitetään myös kouluihin. Oppilaat pääsevät muun muassa rakentamaan omia satelliittejaan.
Vuoden lopulla Merenkurkku saa oman satelliittinsa, kun suomalaisten ja ruotsalaisten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten yhteistyönä toteuttama piensatelliitti laukaistaan avaruuteen. KvarkenSat on erittäin pienikokoinen LEO-satelliitti, joka tulee kiertämään maata vain muutaman sadan kilometrin korkeudessa.
Vaasan yliopistokampukselle on rakennettu satelliitin vastaanottoasema, josta käsin onnistuu satelliitin ohjailu ja sen lähettämän datan vastaanotto. Hankkeen vastuullisen johtaja, professori Heidi Kuusniemi toteaa satelliiteilla olevan jo tällä hetkellä iso rooli yhteiskunnassamme.
– Satelliittipaikannuksen tultua kännyköihin löytyy jokaisesta perheestä nykyään useita satelliittivastaanottimia. Ne ovat tärkeitä paitsi yksittäiselle käyttäjälle, joka saa tietää oman sijaintinsa ja esimerkiksi palveluiden sijainnin, myös esimerkiksi liikenteelle ja logistiikalle. Nyky-yhteiskunta ei yksinkertaisesti toimisi ilman satelliitteja, kertoo Kuusniemi.
Avaruus kiehtoo kouluissa
Hankkeeseen kuuluu myös monipuolista yhteistyötä koulujen kanssa. Kouluvierailujen aikana käydään ikäkausikohtaisesti läpi, mihin satelliitteja tarvitaan. Lisäksi oppilaat ovat päässeet vierailujen aikana muun muassa suunnittelemaan ja mahdollisesti myös rakentamaan omia satelliittejaan sen perusteella, millaisia osia niistä oikeasti löytyy.
– Satelliitit ja avaruus innostavat luonnontieteiden ja matematiikan pariin niiden kiehtovuuden ansiosta. Olemme pitäneet kouluvierailuilla esillä myös kestävyyden teemaa, eli miten avaruus tulisi suunnitella kestävästi. Mietimme koululaisten kanssa esimerkiksi sitä, miten piensatelliitit saadaan vastuullisesti pois avaruudesta, etteivät ne jää sinne roskaamaan. Tämä on tärkeä painopiste myös Suomessa yleisemmin, ja ongelmaa taklaamaan on syntynyt keksintöjäkin, kertoo Kuusniemi.
Oman kaupungin satelliitin ansiosta aihe tulee lähelle oppilaita.
– Oppilaista on kiinnostavaa, kun heidän kaupunkiinsa tulee satelliitti. Olemmekin saaneet paljon kyselyitä ja toiveita vierailukäynnistä vastaanottoasemalle.
Kuusniemi kehuu vierailujen olevan antoisia paitsi oppilaille myös vierailijoille.
– Lapset kysyvät hyviä kysymyksiä. Vierailimme viime viikolla Vaasassa Nummen koulun ala-asteella kertomassa satelliiteista yli 200 oppilaalle. Vierailun aikana eräs oppilas kysyi, mitä tehdään, jos satelliitti menee hukkaan. Kysymys oli hyvä esimerkki asiasta, johon meidän on pitänyt oikeastikin varautua ja miettiä toimintatapoja.
CanSat kilpailussa tölkkisatelliitit asetetaan vastakkain
Avaruus ja satelliitit olivat teemana myös 3.–6.4. järjestetyssä CanSat-kilpailussa Vaasassa. CanSat on juomapurkin kokoisessa kotelossa oleva täysin toimiva satelliitti, joka voidaan lähettää yläilmoihin keräämään tutkimuksellista havaintotietoa.
Kilpailuun osallistui yhteensä seitsemän nuorista koostuvaa joukkuetta. Näiden tehtävänä oli rakentaa oma CanSat-satelliitti, laukaista se ja kerätä sen avulla havaintotietoa siirrettäväksi tietokoneelle. Tiedonkeruunsa jälkeen CanSatin tuli vielä selviytyä laskeutumisesta, joten nuoret pääsivät suunnittelemaan ja toteuttamaan itse kokonaisen avaruusprojektin.
Tuutoreina toimineet Vaasan yliopiston opiskelijat Emil Uski ja Eero Smeds pääsivät seuraamaan joukkueiden toimintaa koko kilpailun ajalta. Kilpailun suurimmat jännityksen hetket koettiin, kun oli aika laukasta satelliitit. Uskin ja Smedsin mukaan laukaisu sujui joukkueilta onnistuneesti. Kaiken kaikkiaan he kiittelivät tiimien työskentelyä hyvin itsenäiseksi.
Myös järjestäjien ja osallistujien kannalta tapahtuma oli onnistunut. Esimerkiksi Kokkolan suomalaisen lukion Batsat-joukkue oli toisena kilpailupäivänä hyvin tyytyväinen onnistuneeseen laukaisuunsa. He päättivät osallistua kilpailuun fysiikan opettajansa kannustamina, sillä he olivat kiinnostuneita fysiikasta.
Katso tunnelmia satelliittien laukaisusta:
View this post on Instagram
Avointa dataa kaikkien käyttöön
Uuden KvarkenSat-satelliitin keräämä data tullaan avaamaan kaikkien käyttöön sen oman portaalin kautta. Avointa dataa pääsevät siis laajasti hyödyntämään kaikki alueen korkeakoulut ja tutkimuslaitokset. Myös kouluissa voidaan jo nyt hyödyntää satelliittidataa osana opetusta.
– Esimerkiksi EU:n Copernicus-ohjelma tarjoaa jo nyt avointa dataa, joka soveltuu kouluissa käytettäväksi. Meillä onkin suunnitteilla siihen liittyviä opetusmateriaaleja yläasteelle ja lukioon, mainitsee Kuusniemi.
Lue lisää
Teksti: Jasmin Kopra Kuva: Vasemmalla havainnekuva Kvarkensat-sateliitista. Oikealla CanSat-kilpailuun osallistunut BatSat-sateliitti.