Tutkijat vierailevat lukioissa – Oulun yliopiston LUMA-keskus edistää yhteistyötä

Suomessa on panostettu vahvasti nuorten luonnontieteellisen ja matemaattisen osaamisen sekä teknologian tuntemuksen kehittämiseen LUMA-keskus Suomi -verkoston kautta. Verkosto yhdistää suomalaiset yliopistot ja muut oppilaitokset, ja sen tehtävänä on tukea lasten ja nuorten innostusta ja osaamista LUMA-aloilla, jotka kattavat luonnontieteet, matematiikan ja teknologian. Lisäksi verkosto tukee opettajien elinikäistä oppimista varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin koko Suomessa.

Juttusarjassamme 11 yliopiston verkosto, joka koostuu 13 LUMA-keskuksesta ympäri Suomea, esittelee parhaat toimintamallinsa. Tämän juttusarjan toisessa osassa kerromme siitä, miten Oulun yliopiston LUMA-keskuksen kautta tutkijat vierailevat lukioissa.

Tutkijoiden etävierailujen järjestämistä lukioihin ovat toivoneet sekä yliopiston tutkijat että lukioiden opettajat. Vierailuja kehitetään edelleen tutkijoilta ja opettajilta saadun palautteen perusteella.

– Etävierailu on sekä tutkijalle että lukiolle melko kevyt yhteistyön muoto, sillä se ei vaadi matkustamista eikä koko lukion aikataulujen uudelleen järjestelemistä. Etävierailuja on tarjolla useiden eri oppiaineiden oppitunneille, erityisesti LUMA-aineisiin, sanoo Kati Kyllönen, Oulun yliopiston koulutuspalveluista.

Työ- ja uramahdollisuuksien ovia

Tutkijan etävierailujen aikana lukiolaisten on mahdollista kuulla esimerkkejä myös siitä, millaisia työ- ja uramahdollisuuksia yliopistokoulutus avaa.

– Lukiolaissa on velvoitettu lukiot tekemään yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Lukion opetussuunnitelman perusteissa 2019 kehotetaan lukioita muun muassa hyödyntämään yliopistojen ja muiden oppilaitosten asiantuntemusta sekä laajentamaan opiskeluympäristöä oppilaitoksen ulkopuolelle myös tieto- ja viestintäteknologian avulla, summaa Kyllönen.

Yli 20 Oulun yliopiston tutkijaa on mukana tarjoamassa etävierailuja lukioihin ympäri Suomen lukuvuonna 2023–2024. Oulun yliopiston tutkijat esittelevät omaa alaansa, tutkimustaan ja työtään lukiolaisille.

– Lukioiden opettajat ja opinto-ohjaajat voivat tutustua tarjolla olevien vierailuiden teemoihin yliopiston verkkosivuilla ja kutsua tutkijan etävierailulle oppitunnilleen täyttämällä verkkolomakkeen. Vierailun kesto on noin 30 minuuttia, kiteyttää Kyllönen.

Lisää tutkijan etävierailuista voit lukea uutisesta, joka löytyy Oulun yliopiston verkkosivuilta.

Vierailujen aiheet oppiaineittain löytyvät verkkosivuilta

Tutustu uuteen Tiedelähettiläs -kurssiin – professori Jouni Pursiainen Oulun yliopistosta kertoo vierailusta ja kannustaa kaikkia vierailemaan. 

Kirjoittanut:

Kati Kyllönen & Jemima Unger

Kuva:

Generative AI (Tekoälyn tuottama)