Helsingissä 17. joulukuuta järjestetty kansallinen LUMA-seminaari kokosi yhteen opetuksen ja kasvatuksen asiantuntijoita, päättäjiä ja käytännön toimijoita pohtimaan tulevaisuuden ratkaisuja luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen kehittämiseksi. Seminaarin teemana oli ”Yhteisöllisyydellä tulevaisuuteen”, ja se tarjosi paitsi foorumin keskustelulle myös merkittäviä linjauksia LUMA-opetuksen ja -toiminnan tulevaisuudelle. Seminaarissa julkistettiin myös uusi LUMA-opas. Tutustu kuviin, tallenteeseen tai oppaaseen uutisen lopusta.
Seminaarissa Kansallinen LUMA-neuvottelukunta esitteli LUMA(TE)-strategian toimenpiteiden seurannan perusteella laaditun priorisointisuunnitelman, joka linjaa toimenpiteitä LUMA-toiminnan pitkäjänteisen kehittämisen tueksi. Kansallinen LUMA-neuvottelukunta on tehnyt kattavan arvioinnin priorisoinnista ja esitti seminaarissa priorisoinniksi seuraavaa:
- Varmistetaan tutkimusperusteisten opettajankoulutusohjelmien ylläpito opettajien roolin, pedagogisen ja ohjausosaamisen sekä koulujen toimintakulttuurin kehittämiseksi ja kehitetään tarvittavat uudet toimet. Varmistetaan opettajien mahdollisuus osallistua LUMA-koulutuksiin.
- Vahvistetaan LUMA-keskusten resursointia niin, että ne voivat tukea kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä LUMA-opetuksen ja opettajien osaamisen kehittämisessä sekä LUMATE-harrastustoiminnassa.
- Vahvistetaan ja nostetaan LUMATE-osaamistasoa sekä lisätään oppimisen iloa saavutettavalla ja koulutuksellista tasa-arvoa lisäävällä harrastustoiminnalla koulujen, tiedekeskusten ja muiden toimijoiden yhteistyöllä.
- Panostetaan suomalaiseen innovaatiokyvykkyyteen resursoimalla pitkäjänteisesti tiedekilpailutoiminta ja siihen valmentautuminen.
Kuuden vuoden LUMA-kehittämisohjelma
LUMA-neuvottelukunta esittää päättäjille toimenpiteiden resursoimista seuraavaksi kuudeksi vuodeksi LUMA-kehittämisohjelmalla, jolla varmistettaisiin opettajien lisä- ja täydennyskoulutuksen tarjonta (mm. Lumatikka+ ja Joustavaa matematiikkaa -ohjelmien ylläpito, vastaavien ohjelmien kehittäminen kokeelliseen luonnontietoon ja teknologiaan sekä opettajien osallistumisen mahdollistaminen), LUMA-keskusten pitkäjänteinen työ (0,5 htv jokaiselle LUMA-keskukselle nykyisen rahoituksen lisäksi) koulujen LUMA-osaamisen kehittämisessä ja oppilaiden LUMA-vapaa-ajan harrastamisen tukemisessa, koulujen LUMA-kerhotoiminnan lisääminen sekä nykyisten tiedekilpailujen kilpailu- ja valmennustoiminnan pitkäjänteisyys. Tämä vaatii poliittista sitoutumista ja resurssien kohdentamista strategian keskeisiin toimenpiteisiin.
Juhlan aiheita: päättyvä valtakunnallinen tehtävä ja uusi LUMA-opas
Seminaarissa juhlistettiin myös vuosina 2020–2024 toteutetun valtakunnallisen LUMA-tehtävän päättymistä. Tehtävä on tarjonnut merkittäviä saavutuksia luonnontieteiden ja matematiikan opetuksen kehittämisessä sekä verkostoyhteistyön vahvistamisessa. Juhlan kunniaksi seminaarissa julkaistiin uusi opas, ”LUMA.opas: Oivaltamisen ja onnistumisen iloa yhdessä”. Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja ideoita yhteisölliseen oppimiseen ja LUMA-toiminnan kehittämiseen. Oppaan voi lukea ja ladata tästä.
Professori Maija Akselalle annettiin tunnustus elämäntyöstään
Tilaisuudessa juhlittiin myös LUMA-keskus Suomi -verkoston perustajan ja pitkäaikaisen johtajan, professori Maija Akselan, elämäntyötä. Professori Akselalle myönnettiin maailman ensimmäinen LUMA Science Ambassador -tunnustus kiitoksena merkittävästä panoksestaan verkoston ja LUMA-toiminnan kehittämiseksi niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Johtajan Akselan puheen, LUMAsta nyt ja tulevaisuudessa, voi kuunnella seminaarin tallenteesta. Puhe käsitteli LUMA-toiminnan historiaa Suomessa sekä nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Hän siirtyy johtajan tehtävästä omasta toiveestaan taustalle tukijoukkoihin ja jatkaa vielä muutaman vuoden päätoimisesti professorin tehtäväänsä.
Verkoston johtajana aloittaa 1.2.2025 verkoston nykyinen johtokunnan puheenjohtaja, professori Jan Lundell. Hän siirtyy Helsingin yliopistoon kemian professoriksi ja tulee hoitamaan puolet työajastaan LUMA-keskus Suomi -verkoston johtajan tehtävää.
Katso seminaarin tallenne tästä linkistä. Voit siirtyä eri osioihin ohjelmassa kuvauksesta löytyvän sisällyksen avulla. Lisää kuvia seminaarista löydät LUMA-keskus Suomen Flickr-tililtä.