- Detta evenemang har redan ägt rum.
Science on Stage -festival 2024 i Åbo
12.8. – 15.8.
Lue lisää festivaalista suomeksi.
Europas största undervisningsevenemang för lärare i matematisk-naturvetenskapliga ämnen kommer till Åbo!
Science on Stage-festivalen är en internationell mässa som främst riktar sig till lärare i matematisk-naturvetenskapliga ämnen. De som deltar i evenemanget får möjlighet att dela med sig av idéer, lära sig nytt och lära känna sina internationella kollegor. År 2022 besöktes festivalen av 450 lärare från över 30 länder i Europa.
År 2024 går festivalen av stapeln i Åbo, vilket ger finländska lärare en ypperlig möjlighet att låta sig inspireras av sina europeiska kollegor och deras idéer. Temat för festivalen år 2024 kommer att vara Sustainability in STEM education.
Vad är Science on Stage?
Lärarna utgör själva kärnan i festivalen, och det är deras egna undervisningsidéer och projekt som står i fokus under festivaldagarna. Utöver dem består programmet bland annat av olika workshoppar, expertföreläsningar, demonstrationer samt möjligheter att bekanta sig med festivalorten i form av gemensamma rundvandringar. Evenemangsprogrammet är i huvudsak engelska, men år 2024 kommer en stor del av deltagarna från olika håll i Finland.
Den här videon ger dig en inblick i hur det var på festivalen 2022:
Evenemanget ordnas av organisationen European Science on Stage, som grundades år 2000. Organisationen har som syfte att utveckla undervisningen i matematisk-naturvetenskapliga ämnen och inspirera eleverna att studera ämnena genom att motivera och fortbilda deras lärare. LUMA-center Finland-nätverket är Finlands representant i organisationen.
Varför ansöka om att få delta i festivalen?
- Du får ta del av Europas största festival som riktar sig till lärare i matematisk-naturvetenskapliga ämnen.
- Du får presentera dina egna undervisningsidéer för andra deltagare och låta dig inspireras av andras idéer.
- Du får möjlighet att nätverka med andra lärare under workshopparna.
- Det gemensamma lärandet fortsätter även efter festivalen, eftersom du efter avslutad festival har möjlighet att vidareutveckla dina idéer i samarbete med andra som deltagit i festivalen på olika följdevenemang.
- De bästa idéerna inom olika kategorier belönas med European STEM Teacher-priset.
Hur kan man delta?
Sitter du inne med en fantastisk undervisningsidé eller -metod, som du skulle vilja dela med dig av till andra lärare?
Inom loppet av år 2023 väljer man i Finland ut 40 lyckliga lärare, som får möjlighet att delta i evenemanget under alla fyra festivaldagar och att presentera sina egna undervisningsidéer. För att kunna utse dessa deltagare inleds en ansökningsprocess i augusti 2023, där alla intresserade kan ansöka om att få delta genom att berätta om ett eget undervisningsprojekt. Projektet ska anknyta till ett av temana för evenemanget. Dessa teman kan du läsa mer om nedan. Om du vill kan du genomföra projektet redan innan ansökningsrundan, till exempel hösten 2022 eller våren 2023. Följ gärna LUMA-center Finland-nätverkets olika informationskanaler för att hålla dig uppdaterad om ansökningen eller ta kontakt med oss per e-post: luma-keskus ((at)) helsinki.fi.
Deltagandet – både kost och logi – kommer att bekostas för de utvalda deltagarna. Om du är en av dem ska du vara beredd att presentera ditt projekt även på engelska.
Under en av evenemangsdagarna håller festivalen dessutom öppet hus. Då är alla intresserade välkomna att delta i mässan och bekanta sig med de deltagande lärarnas idéer. År 2024 ordnas även LUMA-dagarna i anslutning till festivalen.
Projektteman
Alla projekt ska basera sig på undersökande undervisning i naturvetenskaper, matematik, teknologi eller omgivningslära.
- Årskurserna 1–6: Projekten ska främja undervisningen i matematisk-naturvetenskapliga ämnen i årskurserna 1–6 och ha 10-åringar eller yngre barn som målgrupp.
- Hållbar utveckling: Projekten ska främja de globala hållbarhetsmålen.
- Digitalisering: Projekten ska beröra till exempel programmering, digital undervisning, IT-färdigheter, artificiell intelligens, virtuell verklighet och hantering av stora datamängder.
- Mångfald: Projekten ska återspegla mångfalden i vårt samhälle. Till exempel kan man ta upp undervisningsmetoder som för samman elever med olika bakgrund och i olika åldrar.
- Helhetsskapande undervisning: Projekten kombinerar matematisk-naturvetenskapliga ämnen med andra ämnen, såsom konstämnen, musik, gymnastik eller historia.
- Undervisning med begränsad budget: Projekt som kan genomföras trots begränsade medel.
- Nya lärare: Projekten har utvecklats under lärarstudier eller lärarpraktik.
- Science on Stage-samarbetsprojekt: Projekten har genomförts i samarbete med andra lärare inom ramen för projektet Science on Stage Joint Projects.