Det internationella Millennium-teknologipriset (Millennium Technology Prize) söker efter teknologiska innovationer som förbättrar livet på vår planet. Teknikakademien TAF, Aalto-universitetet, Helsingfors universitet, Tammerfors universitet och LUMA-center Finland ordnar för fjärde gången tävlingen för innovatörer som är 19 år eller yngre.
Universitetens professorer ger tre aktuella globala hållbarhetsutmaningar för deltagarna att lösa. Bidragen ska presentera nya, utförbara lösningar till dessa utmaningar. Bidragen kan lämnas in i form av en skriftlig rapport, videopresentation, prototyp, eller en kombination av dessa. De bedöms på basen av vetenskaplighet, fantasifullhet, kreativitet, innovativitet samt utförbarhet.
De tre bästa lagen utlovas priser på 5000, 3000 och 2000 euro. Tävlingens vinnare får även möjligheten att träffa 2022 Millennium Technology – prisets vinnare.
Inlämning av tävlingsbidrag måste skickas senast den 23 april 2023 (sön) kl. 23:59. Returformuläret
Finalen ordnas den 12. maj 2023.
#MillenniumTechnologyPrize #MillenniumYouthPrize
Vad: Juniorversionen till det internationella Millennium-teknologipriset. Finalisterna väljs av ett expertråd bestående av representanter från Aalto-universitetet, Helsingfors universitet, Tammerfors universitet och Teknikakademien TAF.
För vem: 19-åringar och yngre (födda 2003 och senare) kan delta i tävlingen.
Varför: Vi vill inspirera unga att bli intresserade av teknologi och innovationer. Dessutom anser vi att unga har nyckeln till en bättre framtid. Det finns många olika lösningar till våra globala utmaningar. Innovationer föds då vi tänker på nya sätt.
Utmaningar
Beskrivning av utmanaren
Professor Jukka Seppälä är forskare inom området polymerteknologi vid Aalto-universitetet. Forskningsgruppens fokusområden är: nya reaktioner för polymerisering och produktion av polymerer, samband mellan olika egenskaper hos polymermaterialens strukturer samt biobaserade och biologiskt nedbrytbara polymerer. De kan ersätta traditionell plast eller ha tillämpningar inom medicin och farmaci. p>
Bakgrunden till utmaningen
Förbrukningen av material och råvaror på jorden har vuxit enormt under de senaste decennierna. Råvaror, produktionen, användningen och slutbehandlingen av materialflöden kräver nya tänkesätt för att vi skall gå mot en hållbar framtid. Med kreativa lösningar som har nytänk kan vi lyckas nå målen. I Finland och runt om i världen utvecklas lösningar på ett multidisciplinärt sätt där kemi, materialvetenskap, fysik, teknik, design och ekonomi kombineras. Eftersom användningen av fossila råvaror bör minska står förnyelsebara material i centrum. Den cirkulära ekonomin skulle kunna vara en bra startpunkt till utmaningen, där livscykeln för och användningen av produkterna är genomtänkt som en helhet på förhand.
Utmaningen rörande framtidens goda biomaterial och produkter kan tacklas med hjälp av exempelvis följande frågor:
- Var skulle de kunna tillverkas, hur kan de användas, hur skulle återvinning bäst uppnås?
- Vilken typ av funktioner skall de ha i framtiden?
- Vad skulle vara en bra produkt gjord av dem, hur skulle exempelvis framtida förpackningar se ut?
- • Bioplaster. Biologisk nedbrytbarhet kontra långvarig hållbarhet?
- • Finns det kanske stora möjligheter inom medicinens område?