LUMA-center Finland-nätverket är huvudarrangör för 2024 års upplaga av Science on stage-festivalen. Evenemangets beskyddare är Li Andersson, Mari Pantsar och Peter Vesterbacka. Festivalen går av stapeln i Åbo, vilket ger finländska lärare en ypperlig möjlighet att bekanta sig med sina europeiska kollegors undervisningsidéer. Temat för festivalen år 2024 är Sustainability in STEM education.
Science on stage-festivalen, som ordnas vartannat år, är ett mässevenemang som riktar sig främst till lärare i matematisk-naturvetenskapliga ämnen. Evenemanget ger lärare möjlighet att dela med sig av idéer, lära sig nytt och lära känna sina internationella kollegor. År 2022 besöktes festivalen av över 450 europeiska lärare från över 30 olika länder, vilket gjorde den till Europas största undervisningsevenemang för lärare i matematisk-naturvetenskapliga ämnen.
I Finland är evenemangets upplägg något nytt och unikt: istället för kommersiella aktörer är det lärare som vid sina egna mässmontrar presenterar sin egen undervisning och sitt eget inlärningsmaterial. Evenemangets beskyddare har skrivit under på festivalens målsättningar och arbetar kring teman som evenemanget berör. Lärarnas centrala roll i samhället är något som även beslutsfattare har tagit till sig.
Tidigare undervisningsministern Li Andersson är evenemangets finländska beskyddare. Minister Andersson var undervisningsminister i statsminister Antti Rinnes regering 6.6–10.12.2019 och i statsminister Sanna Marins regering 10.12.2019–20.6.2023. Andersson kämpade för, utvecklade och gav sitt starka stöd för den finländska undervisningen under sin ministerperiod. Andersson är också en känd Åbobo.
Evenemangets beskyddare med fokus på hållbarhetsfrågor är Mari Pantsar. Mari Pantsar har under sin karriär på ett
betydande sätt främjat en hållbar framtid och cirkulär ekonomi. För närvarande är Pantsar partner i företaget Kari & Pantsar Co. Företagets uppdrag går ut på att stoppa förlusten av biologisk mångfald genom att hjälpa företag och andra samhällsaktörer att förstå den biologiska mångfalden och grunderna för cirkulär ekonomi och genom att stödja företag när de vidtar konkreta åtgärder kring dessa frågor.
”För att kunna främja hållbarheten och speciellt för att lösa ekologiska utmaningar behövs det en ny typ av kunnande och även ändringar i våra värderingar. Undervisning och utbildning har en alldeles central roll när det skapas förutsättningar för hållbara levnadssätt och hållbar produktion.”
– Mari Pantsar
Peter Vesterbacka, som också är en av Science on stage 2024-evenemangets beskyddare, är företagare, mobilspelsutvecklare och varumärkeschef för spelföretaget Lightneer som utvecklar undervisningsspel. Vesterbacka är känd för att vara utvecklaren bakom många innovativa och internationella initiativ, såsom spelföretaget Rovio Entertainment och uppstartsevenemanget Slush. I vetenskapsfostran ingår också teknologifostran, och därför hoppas vi kunna se också en hel del nya undervisningsinnovationer på festivalen.
Sitter du kanske inne med en undervisningsidé eller ett exempel på fungerande undervisningspraxis, som du gärna vill dela med dig av till andra? I Finland väljer man ut 40 lärare, som avgiftsfritt får delta i hela den fyra dagar långa Science on stage-festivalen och presentera sina undervisningsidéer i anslutning till evenemanget. Ansökningsprocessen, som utmynnar i valet av de 40 deltagarna, inleds i augusti 2023, och alla intresserade kan genom att berätta om ett eget undervisningsprojekt ansöka om en plats på festivalen.
Närmare information om årets festival på svenska och finska: https://www.luma.fi/sv/science-on-stage-festival-2024-i-abo/
Evenemangets engelska webbplats: https://www.sons2024.eu